Posted on

Behövs kapital för att starta eget som rörmokare?

I Sverige finns fler än 800.000 registrerade företag och varje år väljer flera hundra personer i Stockholm att registrera företag och pröva lyckan som nyblivna entreprenörer. Det finns en tumregel som säger att ett företag behöver 3 år på sig för att gå med vinst och om det inte har gått med vinst in om 6 år så kommer det troligen att gå i konkurs. Hur lätt det är att starta upp ett företag och generera vinster beror väldigt mycket på inom vilken bransch man arbetar. Alla företag har olika behov av investeringar för att komma igång och ofta är kostnaderna fler än man tror. Här kommer vi att gå igenom några av de sakerna som en rörmokare kan behöva investera i för att komma igång med sitt nya företag.

 

Aktiekapital

Oavsett vilket företag du startar så kan det vara bra att driva ett aktiebolag. Om företaget ska äga verktyg, maskiner, teckna samarbetsavtal, ha anställda och många andra saker som innebär risktagande så kan det bara klokt att driva verksamheten inom ett AB. En rörmokare Stockholm precis som andra företagare behöver då investera minst 50.000kr som aktiekapital vilket för många kan vara en stor första investering bara det.

 

Tjänstebil

En bil att ha i tjänsten är olika viktigt beroende på vilken bransch du arbetar inom men för en rörmokare så är valet självklart, du behöver en arbetsplats att resa runt i. För den som leasar en bil på företaget i Stockholm så kan det ibland behövas upp till 20% kontantinsats av nybilspriset. Har du hög kreditvärdighet innan du startar ditt företag eller lönsamma avtal signerade vid starten så kan det ibland vara möjligt att förhandla bort den här kostnaden. För de allra flesta är det rimligt att förvänta sig att en första firmabil kostar runt 30-60.000 kr att skaffa.

 

Verktyg

En rörmokare utan verktyg är lite som en pilot utan ett flygplan. För att genomföra sitt arbete så behöver en rörmokare ha en uppsjö av verktyg med sig ut till kunderna. Beroende på vilken typ av kunderna i Stockholm som man tänkt arbeta med och om man samarbetar med ett företag som redan har en hel del verktyg eller om man startar helt eget så kommer kostnaden att variera. Här kan man nog räkna med allt från 20.000 kr upp till 50.000 kr för att verkligen ha allt som behövs i början.

Rörelsekapital

Om du säljer din tid så behöver du inte så mycket kapital i buffert i din verksamhet men om du däremot säljer produkter så behövs desto mer. En rörmokare kommer behöva köpa in material till sina kunder för att efter utfört arbete fakturera för detta samt ha ett påslag som vinstmarginal. Det kan vara bra att räkna med att en och annan kund dröjer med betalningar och det är inte alltid självklart att du kan handla på kredit hos alla dina leverantörer. Ett buffertkapital för omkostnader är alltid bra att ha för att minska riskerna under uppstartsfasen. Får man in ett stort uppdrag som innebär stora startkostnader men också mycket betalt så är det alltid tråkigt att behöva tacka nej på grund av likviditeten i bolaget.