Posted on

Tre anledningar till att du kan vara missnöjd med att vara rörmokare

Det finns i dagsläget många tusentals rörmokare anställda i landet. Tittar man på arbetsmarknaden är det egentligen för få – arbetsgivare runt om i landet är i stort behov av VVS-kompetens. De allra flesta är säkerligen mycket nöjda med sitt yrkesval, men givetvis är det inte ovanligt att man är missnöjd med sitt jobb – vilket jobb det än är. Samtliga yrken passar helt enkelt inte alla. Här listar vi ett par möjliga anledningar till att den som är rörmokare kan vara missnöjd med sitt yrkesval.

 

Belastningsskador

Har man arbetat länge inom yrket finns en påfallande risk att man ådragit sig belastningsskador, om man inte har varit försiktig. Ergonomin blir som regel bara bättre och bättre, men det är svårt att helt undvika några problem med exempelvis knän, nacke, rygg eller axlar.

 

Det finns en hel del saker man kan tänka på för att reducera risken för skador framöver. Oavsett om du fått några arbetssjukdomar än eller inte, är det bra att ta till sig de tipsen. Till exempel:

 

  • Lyft med knäna, inte med ryggen.
  • Växla arbetsuppgifter så ofta det går. En möjlig orsak till belastningsskador är ensidigt arbete – det är således något man vill undvika i hög grad.
  • Växla händer. Försök att jobba med den andra handen och armen med jämna mellanrum. Är du högerhänt bör du försöka jobba med vänsterhanden och vice versa.

 

Du är lärling

För många är lärlingstiden en rolig period, fylld av utmaningar och ny kunskap. Så är det dock inte för alla. Vissa tycker att den här perioden är mycket slitig, samtidigt som lönen inte direkt gör att det känns värt mödan. Under den här perioden gäller det att hålla ut – en betydligt bättre lön väntar när yrkesbeviset är i handen. En del rörmokare tjänar över 40 000 kronor i månaden – under lärlingstiden är det inte ovanligt att lönen ligger under hälften av det.

Givetvis beror det också mycket på vilken arbetsgivare man hamnar hos, och vilka kollegor man får. En del firmor tar mycket seriöst på lärlingar och är oerhört måna om att de ska få rätt kunskaper, som ger dem en stabil grund att stå på inför yrkesprovet. En del tar kanske lite mindre seriöst på detta, och på dessa platser är det inte helt ovanligt att lärlingar får göra orelaterade arbetsuppgifter, eller helt enkelt ta de jobb som ingen annan vill göra.

Du är missnöjd med dina uppgifter

Som lärling är det kanske vanligare att man är missnöjd med sina uppgifter, än när man är rörmokare med yrkesbevis. Vissa som har jobbat länge inom yrket kan givetvis också vara missnöjda med de arbetsuppgifter de blir tilldelade. Det kan till exempel upplevas alldeles för monotont, att man bara reparerar toaletter ute hos privatpersoner hela dagarna.

 

För att lösa det här problemet finns det flera alternativ. Först och främst är det givetvis en bra idé att tala med chefen. Andra alternativ är:

 

  • Starta eget
  • Byta arbetsgivare
  • Tillskansa sig en god spetskompetens och kunna arbeta mer teoretiskt